Képzeljük el a következő helyzetet: hat- vagy nyolcüléses minibusz robog az autópályán. Történik egy tömegbaleset, sok jármű szalad egymásba, mindegyik megsérül többé-kevésbé. A mienk „felkenődik” a jobb oldalával a szalagkorlátra. Utasainak szerencsére nem történt komolyabb bajuk, mert mindannyian bekötötték magukat, viszont sürgősen szeretnének kijutni a szabadba, mert az előttük álló jármű már ég, és várható a lángok gyors tovaterjedése. Csak az a baj, hogy csapdába estek! Egyedül a vezető ajtaja nyitható, mert a járművön nincs baloldali tolóajtó. A sofőr egy pillanat alatt kiugrik, a jobb egyes ülésről sem kell olyan nagy bravúr, de a második és a harmadik sorból csak kígyóemberek mászhatnak előre, vagy maradna az ablaktörés – de nincs ablaktörő kalapács, és egyébként is kicsi a nyílás. A következményeket könnyű elképzelni...

k1 9

Másféle bajos helyzetek is előfordulhatnak. Jobb oldalára borulva áll meg a minibuszunk. Jobbról jött belénk egy másik autó, összeroncsolva és nyithatatlanná téve az ajtókat. Mivel oldalütközés ellen nem, vagy minimálisan véd a biztonsági öv, sérültek lehetnek az utasok között, akiket a vezetőajtó vagy a hátfalajtó felé az üléstámlákon kéne átpasszírozni. Egyik esetben sem lesz őszinte az érintettek mosolya...

A veronai busztragédia és a Németországban nemrég sok halálos áldozattal járó autóbusztűz után senki sem tagadhatja, hogy valós problémáról van szó. Mégis azt tapasztaljuk, hogy míg épületek menekülőútjait részletes szabályok írják elő, gondoskodva a gyors kiürítésről, a minibuszok felett valahogy elsiklott a figyelem. Valamiért adottnak veszik, hogy az utasok őrangyala nem enged olyan balesetet történni, amelyben egérfogóvá válik a jármű.

Ha nem is gondolunk mindjárt a legrosszabbra, akkor is előnyösebb, ha mindkét oldalon van tolóajtó. Ezt megengedő parkolóhelyen gyorsabb, kényelmesebb a ki- és beszállás egyszerre kétfelől. Egyirányú utcában a baloldali járda mellett álló járművet a járda, és nem az úttest felől lehet elérni, ez szintén biztonsági tényező.

k2 8

Ezek megfontolása után valószínűleg lesznek akik egyetértenek velem abban, hogy csak kétoldali tolóajtóval ellátott minibuszra adnék rendszámot. Mivel azonban nincs hatásköröm ilyesmire, marad a kérdés továbbgondolása, amire mindenkit buzdítok.

Járművásárlást fontolgatva, miután kialakult már, hogy melyik típusváltozatot szeretnénk megvenni, kezdjük a márka honlapján a konfigurátorral. Kiválasztjuk a tengelytávot, a motort, a színt és a többit, majd alaposan átböngésszük az alapfelszereltséget: szerepel-e benne vezetőoldali tolóajtó? Ritka kivétel a modellek százait felsorakoztató hazai kínálatban, amelyikhez hozzá tartozik. A többségből kispórolták. Régebben csak az európaiakra volt jellemző ez a szűkkeblűség, a távol-keleti márkák magától értetődően adták a kétoldali tolóajtót, mert nem szerettek sokféle verzióval szórakozni, az ilyen jármű bal- és jobboldali közlekedésű országba egyaránt megfelel. Mára ők is eljutottak a gyártásszervezés azon magas fokára, hogy eltérőt szállíthassanak a különböző piacokra, így náluk is megjelent az aszimmetrikus ajtóelrendezés.

Ilyen esetben rá kell menni az extralistára, és berakni a pipát a vezetőoldali vagy baloldali tolóajtó melletti kis négyzetbe. Mindjárt meg is figyelhetjük, mennyibe kerül óvintézkedésünk. Többnyire nem sokba, megússzuk néhány értéktelen dekorációs elem felárából: általában valamivel százezer forint fölötti összegről van szó, de találni egyharmad milliónyit is – ez azért már nem tűnik sem elegánsnak, sem fájdalommentesnek, különösen a biztonsági megfontolások fényében. Persze maga az illető jármű sem kimondottan olcsó, és akinek telik rá, nem biztos, hogy épp ettől a költségtől megy csődbe.

k3 3

Tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat, még kevésbé ér el szemléletváltást az autógyártóknál egy kis országban, fura nyelven megjelent cikk. A hazai járműimportőröket viszont szeretném rávenni, hogy hívják fel jobban a figyelmet erre a szempontra, ajánlják nyomatékosabban az ügyfeleiknek a kétoldali tolóajtós modellváltozatokat (amelyeken a felár miatt egyébként nagyobb nyereség is képződik), ne csak a küllemi extráknál szerepeltessék, hanem a biztonsági felszerelések között is, és ha próbaútra adnak járművet vevőjelöltnek, csakis ilyet adjanak, külön felhíva a figyelmet komfortelőnyeire is.

A költségeket mérlegelő autóvásárló pedig tűnődjön el egy percig, hogy csicsásabb felnire vagy az utasai biztonságára szánná azt a pénzt – hiszen adott esetben az sem mindegy, hogy anyagi kárral végződő balesetet okozott, vagy olyat, amelyben a gyors menekülés, illetve mentés lehetetlensége okozott tragédiát, úgyhogy már sokkal súlyosabb következményekért kell felelősséget vállalni. Amúgy pedig azt kívánom mindenkinek, hogy soha ne kelljen kipróbálni a különbséget karambol után, hanem merüljön ki a baloldali tolóajtó előnye a kényelmes be- és kiszállásban, illetve kánikula esetén a gyors átszellőzésben. Az sem utolsó szempont!

2017

Ez a cikk az autoszektor.hu Gondolatjel rovatában jelent meg. Gongolataim az autóiparról, amit nem akarok másokra rátukmálni, hanem önálló gondolkozásra buzdítok velük.